Core Web Vitals

Optimer din hjemmeside i 2024: En omfattende guide til at forbedre din hjemmesides Core Web Vitals og brugeroplevelse ✓

I dag er det afgørende at tilbyde en hjemmeside, der ikke alene er attraktiv, men også hurtig, responsiv og brugervenlig.

At forstå og optimere de faktorer, der påvirker brugeroplevelsen, er blevet en prioritet for hjemmesideejere. I denne artikel vil vi dykke ned i et vigtigt koncept inden for webudvikling og SEO – nemlig Core Web Vitals.

Jeg gennemgår hvad Core Web Vitals udgør, og fortæller om hvordan du kan måle, analysere og forbedre din hjemmesides præstation i forhold til dette.

Hvad er Core Web Vitals?

Core Web Vitals er en række parametre, der analyserer brugeroplevelsen på en hjemmeside med hensyn til hastighed, interaktion og visuel stabilitet.

Google introducerede dem for at hjælpe hjemmeside-ejere med at forstå og optimere deres hjemmesider og for at levere en bedre oplevelse for deres besøgende.

Core Web Vitals består af tre indikatorer:

  • Largest Contentful Paint (LCP)
  • First Input Delay (FID)
  • Cumulative Layout Shift (CLS).

Hvorfor er Core Web Vitals vigtige?

Core Web Vitals er blevet en vigtig faktor i Googles algoritme for søgemaskineoptimering (SEO) og har direkte indflydelse på, hvordan en hjemmeside rangerer i søgeresultaterne.

Hjemmesider, der har gode målinger i Core Web Vitals, har større sandsynlighed for at opnå en højere placering i søgeresultaterne, hvilket giver mere trafik og flere kunder.

Google, som nævner Core Web Vitals på Twitter.

Derudover er Core Web Vitals en god målepind til at forbedre brugeroplevelsen. En hurtig, interaktiv og visuelt stabil hjemmeside tiltrækker og fastholder brugere, hvilket øger chancerne for, at de bliver på hjemmesiden, og på sigt bliver til betalende kunder.

Ved at fokusere på Core Web Vitals får hjemmeside-ejere en klar vejledning i, hvordan de kan forbedre deres hjemmesider og skabe en bedre oplevelse for deres besøgende.

Indholdsfortegnelse

Cumulative Layout Shift (CLS)

Cumulative Layout Shift

Cumulative Layout Shift, også kendt som CLS, fokuserer på den visuelle stabilitet på din hjemmeside.

CLS måler, hvor meget elementerne på siden flytter rundt, mens siden indlæses, hvilket kan føre til en frustrerende oplevelse for brugeren.

En lav CLS-score er vigtig, fordi det betyder, at din hjemmesides indhold forbliver stabilt og ikke forskydes, mens det indlæses. Dette gør det lettere for brugerne at læse og interagere med indholdet.

En høj CLS-score kan resultere i en dårlig brugeroplevelse, hvilket kan føre til højere bounce rates og potentielt lavere placering i søgeresultaterne.

Herunder kan du se Google’s anbefalinger til CLS:

CLS-score Google's Anbefaling
0 - 0,1 God
0,1 - 0,25 Behov for forbedring
Over 0,25 Dårlig

Måling af CLS

For at måle LCP kan du blandt andet bruge:

Optimering af CLS

For at optimere CLS og reducere den samlede mængde af layoutforskydninger på din hjemmeside, kan du følge nogle grundlæggende retningslinjer:

Angiv dimensioner for billeder og videoer

Høj betydning

  • Angiv eksplicit bredde- og højdeattributter for alle billeder og videoer på din hjemmeside for at forhindre layoutforskydninger, mens de indlæses.
  • Brug CSS-aspect-ratio-bokse, hvis det er nødvendigt, for at sikre, at billedets plads reserveres, mens det indlæses.

Reserver plads til dynamisk indhold

Mellem betydning

  • For indhold, der indlæses dynamisk, såsom annoncer eller widgets, skal du reservere plads i layoutet ved hjælp af CSS eller en tom container med de korrekte dimensioner.
  • Dette vil forhindre, at indholdet forskyder andre elementer på siden, når det indlæses.

Undgå uventede layoutændringer

Mellem betydning

  • Identificer elementer, der forårsager layoutændringer, såsom skrifttypeændringer, pop-ups eller flydende elementer, og sørg for, at de ikke forårsager layoutforskydninger.
  • Overvej at udsætte visningen af sådanne elementer, indtil siden er færdigindlæst, eller brug CSS-animationer og overgange for at gøre ændringerne mere kontrollerede og mindre forstyrrende for brugeren.
  • Tilpas layoutet, så det er mere fleksibelt og kan håndtere ændringer mere effektivt. Brug CSS Grid eller Flexbox til at opnå et mere responsivt design, der kan håndtere dynamiske ændringer uden at forårsage layoutforskydninger.

Largest Contentful Paint (LCP)

largest contentful paint

Largest Contentful Paint eller LCP fokuserer på hjemmesidens hastighed.

LCP måler den tid, det tager at indlæse det største indholdselement, som brugeren kan se på skærmen, når de besøger en hjemmeside. Dette indholdselement kan være et billede, en video, eller en tekstblok. Kort sagt fortæller LCP dig, hvor hurtigt det vigtigste indhold på din hjemmeside bliver synligt for brugerne.

En hurtig LCP er vigtig, fordi det betyder, at dine besøgende får vist det vigtigste indhold på din hjemmeside hurtigt. Dette skaber en positiv oplevelse og opfordrer brugerne til at blive længere på din hjemmeside.

Hvis LCP er langsom, kan det føre til, at brugere bliver utålmodige og forlader din hjemmeside, hvilket resulterer i en højere bounce rate og en negativ indvirkning på dine søgeresultater.

Herunder kan du se Google’s anbefalinger til LCP.

LCP-tid (sekunder) Google's Anbefaling
0 - 2,5 God
2,5 - 4 Behov for forbedring
Over 4 Dårlig

Måling af LCP

For at måle LCP kan du blandt andet bruge:

Optimering af LCP

For at optimere LCP og reducere den tid, det tager for det største indholdselement at indlæse, kan du følge nogle grundlæggende retningslinjer:

Optimer dine billeder

Høj betydning

  • Komprimer billeder ved hjælp af plugins som Imagify, ShortPixel eller Smush.
  • Konverter billeder til moderne formater som WebP ved hjælp af plugins som WebP Express eller Imagify.
  • Brug responsive billeder ved at angive korrekte størrelser og srcset-attributter i dit tema og dine indlæg.

Brug lazy loading

Mellem betydning

  • Implementer lazy loading ved hjælp af plugins WP Rocket eller Autoptimize.
  • Sørg for, at dit valgte tema understøtter lazy loading, eller tilpas det for at gøre det kompatibelt.

Fjern unødvendige ressourcer

Mellem betydning

  • Vælg et letvægts WordPress-tema, der ikke inkluderer unødvendige skrifttyper, scripts og stylesheets.
  • Brug plugins som Autoptimize eller WP Rocket til at minimer og kombinere CSS- og JavaScript-filer.
  • Deaktiver og slet plugins, der ikke er nødvendige for din hjemmesides funktion.

Forbedre serverens responstid

Høj betydning

  • Vælg et hurtigt og pålideligt webhotel, der er optimeret til WordPress, såsom Simply eller WP Engine.
  • Aktiver caching ved hjælp af plugins som WP Super Cache eller WP Rocket.
  • Implementer et Content Delivery Network (CDN) som Cloudflare for at levere indholdet hurtigere til brugere over hele verden.

Få flere tips i vores store guide til WordPress hastighedsoptimering.

First Input Delay (FID)

first input delay

First Input Delay, eller FID fokuserer på interaktiviteten på din hjemmeside.

FID måler den tid, det tager for en hjemmeside at reagere på brugerens første interaktion, såsom at klikke på en knap, vælge et link eller trykke på en formular.

En lav FID er vigtig, fordi det betyder, at brugerne kan interagere med din hjemmeside uden forsinkelser. Hvis FID er høj, kan det føre til en frustrerende oplevelse for brugerne, hvilket resulterer i en højere bounce rate og potentielt lavere placering i søgeresultaterne. 

Herunder kan du se Googles anbefalinger til FID.

FID-tid (millisekunder) Google's Anbefaling
0 - 100 God
100 - 300 Behov for forbedring
Over 300 Dårlig

Måling af FID

For at måle FID kan du blandt andet bruge:

Optimering af FID

For at optimere FID og reducere den tid, det tager for din hjemmeside at reagere på brugerens første interaktion, kan du følge nogle grundlæggende retningslinjer:

Minimer JavaScript

Høj betydning

  • Reducer mængden af JavaScript, der skal køres på din hjemmeside, ved at fjerne unødvendige scripts eller kombinere dem.
  • Brug plugins som Autoptimize eller WP Rocket for at minimer og kombinere JavaScript-filer.

Udskyd JavaScript

Mellem betydning

  • Forsink udførelsen af JavaScript, der ikke er nødvendigt for den indledende indlæsning, ved at bruge “defer” eller “async” attributter.
  • Brug plugins som Async JavaScript eller WP Rocket for at gøre dette nemt og effektivt.

Implementer en tidsplan for JavaScript

Lav betydning

  • Analyser, hvilke JavaScript-funktioner der er mest kritiske for brugeroplevelsen, og sørg for, at de udføres først.
  • Brug værktøjer som Chrome DevTools og Lighthouse for at identificere JavaScript-funktioner, der kan forsinke FID, og juster deres udførelsesrækkefølge efter behov.
  • Overvej at oprette en tidsplan for JavaScript, der prioriterer funktioner, der har direkte indflydelse på brugeroplevelsen, og forsinker dem, der ikke er nødvendige for den indledende interaktion. Dette vil give en hurtigere FID uden at påvirke hjemmesidens funktionalitet negativt.

Opdel langvarige opgaver

Lav betydning

  • Identificer JavaScript-opgaver, der tager lang tid at udføre, og overvej at opdele dem i mindre, mere håndterbare opgaver.
  • Dette vil give browseren mulighed for at udføre andre opgaver, som f.eks. at reagere på brugerinput, imellem de mindre opgaver, hvilket resulterer i en bedre FID.
  • Brug værktøjer som Chrome DevTools og Lighthouse til at finde langvarige opgaver, og tænk kreativt for at opdele dem på en måde, der opretholder hjemmesidens funktionalitet og ydeevne.

Få flere tips i vores store guide til WordPress hastighedsoptimering.

Core Web Vitals og SEO

Core Web Vitals spiller en vigtig rolle i forhold til SEO, da de er en del af Googles måde at vurdere og rangere hjemmesider på.

En bedre forståelse af Core Web Vitals og deres indflydelse på SEO kan hjælpe dig med at optimere din hjemmeside for bedre placeringer og dermed øge trafikken til din hjemmeside.

Googles Page Experience Update

I 2020 annoncerede Google deres Page Experience Update, som introducerede Core Web Vitals som en central del af deres algoritme.

Denne opdatering blev implementeret i 2021 og har siden da haft en stigende indflydelse på, hvordan hjemmesider rangeres i søgeresultaterne.

En god score på Core Web Vitals kan derfor hjælpe din hjemmeside med at opnå bedre placeringer og dermed øge synligheden i søgemaskinerne.

Brugeroplevelse og placeringer

Googles mål er at give brugerne den bedst mulige oplevelse, når de søger efter information. Core Web Vitals er blevet udviklet for at vurdere og forbedre brugeroplevelsen på hjemmesider, og derfor spiller de en vigtig rolle i SEO.

Hvis din hjemmeside scorer højt på Core Web Vitals, betyder det, at brugerne får en bedre oplevelse på din side, hvilket vil gøre det mere sandsynligt, at Google anbefaler din hjemmeside i søgeresultaterne.

Ofte stillede spørgsmål

Core Web Vitals er et sæt af tre målinger, der vurderer en hjemmesides ydeevne og brugeroplevelse: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) og Cumulative Layout Shift (CLS).

Disse målinger er udviklet af Google for at hjælpe hjemmesideejere med at optimere deres hjemmesider for bedre placeringer i søgeresultaterne og en bedre brugeroplevelse.

Core Web Vitals påvirker SEO, fordi de er en del af Googles algoritme for at vurdere og rangere hjemmesider.

En hjemmeside med gode Core Web Vitals-scorer vil have en bedre chance for at opnå højere placeringer i søgeresultaterne, hvilket fører til øget synlighed og trafik.

Du kan måle din hjemmesides Core Web Vitals-score ved hjælp af værktøjer som Google PageSpeed Insights, Lighthouse og Chrome User Experience Report. Disse værktøjer analyserer din hjemmeside og giver dig en detaljeret rapport om, hvordan din hjemmeside præsterer i forhold til LCP, FID og CLS, samt forslag til forbedringer.

Emil Rauhe

Teknisk chef i Calio med utallige hjemmesider i bagagen. Kontakt Emil, hvis du ønsker en uforpligtende snak om din hjemmeside.

Indholdsfortegnelse

Vi kan hjælpe med at optimere din hjemmeside!

Emil Rauhe
Teknisk Chef

Jeg har optimeret hastigheden på mange hjemmesider og ved hvor vigtig en hurtig hjemmeside er.

Hvis du udfylder formularen sender jeg dig et uforpligtende tilbud på at optimere din hjemmeside.

Få et uforpligtende tilbud på hastighedsoptimering

online

Vi sidder klar til at hjælpe dig!

Har du spørgsmål til din hjemmeside, brug for hjælp til WordPress eller har du en hjemmeside, som akut har brug for hjælp, så giv os et kald.

Hvad kan vi hjælpe med 👋

Vi svarer normalt inden for 1 time.

Har du spørgsmål
eller brug for hjælp?